В помощ на кърмачките

Многобройни данни показват, че кърменето е най-полезният начин за хранене на новороденото. Тук накратко ще споменем основните предимства на кърменето.

Предимства за бебето:

- количеството, видът и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето през първите месеци от раждането (съществуват над 100 съставки в майчиното мляко, които не могат да бъдат синтезирани по изкуствен начин)

- усвояемостта на желязото от кърмата е много висока – 50-60 % (това обяснява защо децата, които са били кърмени, страдат много по-рядко от анемия)

- чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции

- бебето може да регулира само колко да яде според нуждите и апетита си

Предимства за кърмачката:

- кърменето предпазва от кръвозагуба, възпаления и други усложнения през възстановителния период след раждането и играе значителна роля в свиването на матката след раждането

- кърменето намалява риска от рак на млечните жлези

- кърменето спомага за нормализиране на теглото, тъй като на ден кърмачките изразходват около 500 калории повече

Важно и за кърмачката, и за бебето е, че кърменето създава изключително силна емоциална връзка между тях, което е от взаимна полза.

От какво зависи образуването на кърмата?

Честотата, продължителността и силата на сучене определят количеството на кърмата. В процеса на сучене се увеличава количеството на специфичен хормон, наречен пролактин. Счита се, че той е отговорен за продукцията на кърма.

Кои са най-честите причини за намаляване на количеството на кърмата?

Млечната секреция може да намалее, ако:

- гърдите не се стимулират редовно чрез сучене и/или не са добре изпразнени

- не се приемат достатъчно течности

- се спазва диета за отслабване

Отрицателните емоции, определени заболявания и медикаменти, алкохолът и тютюнопушенето също потискат млечната секреция.

Как да стимулираме образуването на кърма?

Освен правилното захващане на зърното, честотата на кърменията и наличието на нощни кърмения, за стимулиране на образуването на кърма спомагат и:

- нормалното хранене, без да се бърза със спазването на диети за отслабване (особено полезни са плодовете, зеленчуците, рибата, овесените ядки, орехите, бадемите, млякото и млечните изделия)

- пиенето на достатъчно течности

- приемането на билкови чайове, стимулиращи млечната продукция (лактогонни).

Такъв чай е  ЛАКТО ФИТОЛЕК. Той увеличава продукцията на мляко при кърмещите жени, благодарение на съдържащите се в него в оптимални съотношения помежду им листа от градинска мента, коприва и медицинска ружа и плодове от резене, анасон, кориандър и гръцки сминдух.

д-р Мариян Иванов, Медицински Център ФИТОЛЕК, www.phytolek.com

Публикувано в Чай Фитолек. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


− 4 = 5

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>