Добрият имунитет предпазва от инфекции и грип

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНФЕКЦИЯТА?

Инфекция е налице при нахлуване на болестотворни микроорганизми ( вируси, бактерии, гъбички, паразити и др. ) в нашето тяло. Болестните симптоми, които са резултат на микробната инвазия, се дължат на размножаването на микробите в организма ни и на неговата реакция спрямо тях. Тези симптоми зависят най-вече от вида на причинителя на инфекцията и от моментното състояние на нашата  имунната система, както и от генетичните ни особености. Най – често срещаните инфекциозни заболявания, от които всеки от нас боледува поне веднъж годишно, особено по това време на годината, са грипът и вирусните  инфекции на горните дихателни пътища. Вирусите се предават от болния човек на здравия по въздушно-капков път (при говор, кихане, кашлица), а също и чрез заразени предмети.

КАК ДА СПРЕМ МИКРОБИТЕ?

Най-важното в профилактиката и лечението на вирусните, а и на бактериалните заболявания е подсилването на имунната система. Широко приложение в това направление намират лечебните растения. Те са предпочитани пред синтетичните препарати не само поради високата им ефективност, но и поради много добрата им поносимост и поради липсата на сериозни странични ефекти. Ето кои са основните растения, които съвременната медицина използва за  стимулиране на имунната защита и за подпомагане на организма в борбата му с вирусните и бактериалните инфекции:

- Ехинацея. Безспорният лидер сред билковите имуностимулатори е Ехинацеята – най-мощният растителен имуностимулатор. Става въпрос за диворастящо растение от Северна Америка, което индианците са употребявяли в продължение на столетия за лечение на инфекциозни заболявания и за ускоряване на оздравителните процеси. Съвременната наука доказа, че Ехинацея стимулира синтезата в организма на вещество, наречено интерферон. То играе ключова роля в борбата с вирустните инфекции.

- Жен – шен. Ценността на “корена на живота” се състои в това, че той представлява идеално естествено тонизиращо и имуностимулиращо средство. За разлика от други подобни биостимулатори жен-шенът повишава човешката работоспособност и жизненост, без да нарушават съня и без да оказват странични действия.

- Котешки нокът (саменто). Въпреки че съвременната наука съвсем от скоро обръща внимание на котешкия нокът, в Южна Америка той се използва от местното население от стотици години за лечение на различни заболявания. Безспорно доказано е, че котешкият нокът стимулира имунната защита на организма, необходима му за борба с болестотворните микроорганизми. Нещо повече – редица клиники вече включват екстракт от котешки нокът в комбинация с AZT  в лечението на болни от СПИН. Установено е също така, че някои от съставките на котешкия нокът оказват противовъзпалително, антиоксидантно и противораково действие. Поради тази причина се възлагат големи надежди на котешкия нокът по отношение на профилактиката и лечението на раковите заболявания.

ЧАЙ ИМУНО ФИТОЛЕК – СИГУРЕН ПОМОЩНИК В БОРБАТА С ИНФЕКЦИИТЕ

Чаят ИМУНО ФИТОЛЕК, представлява комбинация от 3-те билки с най – мощно имуностимулиращо действие в растителния свят  – котешки нокът (саменто), ехинацея и жен-шен. За подсилване на неговия ефект и за подобряване на вкусовите му качества, към тези билки са прибавени бъз, лимонова трева, сладък корен, канела, цикория и папая. Благодарение на този състав чаят ИМУНО ФИТОЛЕК увеличава имунната и антиоксидантната защита на организма и действа общоукрепващо и тонизиращо. Препоръчва се:

  • при всякакви видове инфекции и за профилактика на такива;
  • на хора, преживели тежки операции;
  • на хора с  хронични заболявания, водещи до понижаване на имунитета;
  • на хора, подложени на силен стрес;
  • като антиоксидант.

При настъпила вече инфекция, характеризираща се с оплаквания от повишена температура, хрема, кихане, кашлица, болки и чувство за сухота и дразнене в гърлото, главоболие, общо неразположение и др., от полза може да бъде приемането на чайовете ФАРИНГО ФИТОЛЕК, БРОНХО ФИТОЛЕК и/или ГРИП ФИТОЛЕК. По – подробно за тях ще ви разкажем в следващия брой на списанието, а за повече информация може да посетите сайта www.bulgarianteacompany.com

КОИ ДРУГИ ЕСТЕСТВЕНИ СРЕДСТВА ПОДСИЛВАТ ИМУНИТЕТА?

Подходящо хранене. Качеството и количеството на консумираните от нас храни оказват много голямо влияние върху способността на организма да се справя с инфекциите. Особено добро профилактично и лечебно действие по отношение на инфекциозните заболявания имат свежите плодове и зеленчуци, пчелният мед, пълнозърнестите храни, ядките, киселото мляко и рибата.  Сред витамините и микроелементите, които оказват най – съществено положително въздействие върху имунитета спадат витамините  С и Д, селенът  и цинкът.

- Прополис. Този пчелен продукт е един от най – мощните имуностимулатори от естествен произход. Освен това той упражнява и директно противомикробно действие. С профилактична цел, а и при настъпила вече инфекция е препоръчително неколкократното дневно изпиване, на гладно, на по 20 – 30 капки клеева тинктура (спиртен извлек от прополис). Пчелното млечице и пчелният прашец също са ценни помощници на човека в борбата му с болестотворните микроорганизми.

- Аромотерапия, хомеопатия, Аюрведа и източна рефлексотерапия. Като природосъобразни методи за профилактика и лечение, които стимулират собствения оздравителен потенциал на организма, те са ценни съюзници на човека в борбата му с болестите.

д-р Мариян Иванов, Медицински Център Фитолек, www.phytolek.com

Публикувано в Чай Фитолек. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


− 3 = 6

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>